דבש קרוש (מגובש)

דבש מגובש בחורף

רבים בציבור עדיין לא מודעים לעובדה, שאחת מהתכונות הטבעיות של הדבש היא התגבשותו עם הזמן, ובמיוחד בתקופה זו בה הטמפרטורות יותר נמוכות ועבר זמן רב מהרדייה של העונה הקודמת.

לכן, בתקופה זו ניתן לראות דבשים מגובשים המופיעים בצורה אחידה בתוך הצנצנת, חלקם בעלי גבישים גסים וגדולים, וחלקם במרקם עדין. התגבשות אחידה של הדבש מעידה על היותו איכותי.

כיצד נוצרת התופעה? כידוע, הדבש הינו תמיסה רוויה של סוכרים. התגבשות מתחילה מספר שבועות לאחר היווצרות הדבש, באופן שמולקולות הסוכר מסתדרות סביב מוקדי התגבשות שיכולים להיות גרגרי אבקה.

סוגי דבש שונים מתגבשים בצורה שונה ובקצב שונה. ידוע, לדוגמה, שדבש ממצליבים מתגבש במהירות. בטמפרטורות נמוכות תהליך ההתגבשות מהיר יותר. קצב ההתגבשות מואט באופן משמעותי ע"י חימום הדבש וסינונו בתהליך האריזה. לכן, הדבש הנמכר ברשתות הוא בדרך כלל נוזלי. בחנויות טבע ואצל מגדלי דבורים, רוב הדבש הנמכר הוא מגובש, ואהוד מאד על חובבי דבש מושבעים.

דבש קרוש (מגובש)